Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Hogyan válasszunk klímát?

Életünk nagy részét belső terekben töltjük, nem mindegy, hogy ez a környezet milyen közérzetet biztosít számunkra. A nyári időszakban, azt a hőmérsékletet érezzük komfortosnak,  ahol a levegő  27 °C-os és 50 %-os a páratartalma. Ezt klímaberendezéssel biztosíthatjuk.

Időben  készüljünk fel a forró nyári napokra, ne hagyjuk az utolsó pillanatra a választást!

Érdemes már tavasszal körülnéznünk, informálódni a klíma piacon, hogy jó döntést hozhassunk.
A készülék megvásárlásánál két lehetőség közül választhatunk: a szaküzletek és  az áruházláncok.
A hipermarketek és a barkács-áruházak előnye az olcsóság. Hátránya a szaküzletekkel szemben, hogy eladóik nem klímás-szakemberek,  nem tudnak  a választásban megfelelően segíteni.
Egy klímakészüléket az ember sok évre vásárol, ezért érdemes a szakember tanácsában bízni.
A jól kiválasztott klíma felszerelését is csak szakemberre bízzuk, komoly károkat okozhat ugyanis, ha berendezésünket hozzá nem értő ember „teszi fel”.

A jó választáshoz sok szempontot kell figyelembe venni:

  • a készülék teljesítményét

Hiba, a szükségesnél kisebb teljesítményű klíma készülék választása, de hiba az is ha túl nagy teljesítményűt választottunk.

  • a klíma zajszintjét

Egy nappali tartózkodásra szolgáló helyiségben kevésbé lehet zavaró egy hangosabb klíma berendezés mint egy hálószobában.

  • a készülék fogyasztását

A légkondicionáló berendezéseket energia felhasználásuk szempontjából különböző kategóriákba sorolják. Az A-val jelölt a legjobb energia felhasználást jelöli.

  • fűtésre akarjuk-e használni

A klíma berendezések nem a hagyományos villamos ellenállásos elven végzik a fűtést, hanem hőszivattyú segítségével, melynek fontos mérőszáma az úgynevezett COP érték. Ezt a leadott és a befektetett energia hányadosaként kapunk, azt mutatja, hogy 1 kW villamos energia felhasználásával hány kW fűtőteljesítményt tudunk előállítani.
Tehát minél nagyobb ez a hányados ( COP ), annál jobb hatásfokú a berendezés, kevesebb energia befektetésével tudja ugyanazt a fűtési energiát leadni, annál energiatakarékosabb a berendezés. Egy jó COP-vel rendelkező klímaberendezés a gázfűtésnél kedvezőbb áron képes fűteni.
Nagy előnye a klímával fűtésnek, hogy a gázfűtéshez elektromos áram és gázellátás is szükséges, míg a klímaberendezéshez csak elektromos áram kell, hogy rendelkezésünkre álljon.

Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek